2019. július 23.

Színes várost vagy kutyafuttatót szeretnél?

Jövőre is szervez kalákát a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány, három ötletük is van hozzá, de te is beszállhatsz.

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány 2008 óta szervez Városi Kalákát, melynek lényege a közösségben elvégzett munka szokásának felelevenítése, illetve a városlakók ötleteinek kivitelezése, ezáltal egy-egy városrész jobbá, szebbé tétele.

Az alapítvány munkatársai nem csak a kivitelezésben, vagyis a konkrét munkálatokban várják a közösség segítségét, de a kaláka céljának meghatározásában is a városlakók véleményére támaszkodnak. A 2014-es kalákára három ötlet körvonalazódott, így ezeket most szavaztatja az alapítvány.

Színes várost vagy kutyafuttatót szeretnél?

Az egyik ötlet a város színesítésére irányul, lényege, hogy a város területén található üres falrészeket, oszlopokat, vagy utcarészeket úgy fessék át, hogy azok egyedi hangulatot tükrözzenek. Az ilyen utcai művészetnek Nyugat-Európában már hagyománya van, sok kisebb-nagyobb városban futhatunk szembe egy-egy műalkotással.

Ezek jellemzően kisebb területeken jelennek meg, vagy csak egészen apróságok, ám a gyakran humoros, vagy elgondolkodtató kivitelezés életet visz egy kopott utcarészbe, vagy szürke betonfalba.

A Bethlen-negyedieknek is jól jönne egy kutyafuttató

A második projekt egy kutyafuttató park létrehozása: ilyen már van egy a városban, a városi strand környékén a volt kazánház épülete mellett, ám ez sokak számára nagyon messze van, így most a Bethlen- és Tábor-negyedi lakóknak szeretnének egy hasonló, kerítéssel elkülönített és lezárt helyet létrehozni, ahol a négylábúakat póráz nélkül is lehetne futtatni.

Az alapítvány munkatársai arra kérik mindazokat, akik a kutyafuttató mellett voksolnának, hogy mondják el a leendő létesítmény helyszínével kapcsolatos ötleteiket is.

 

Szemetes a Cserehát, nevelni is kéne.

Végül egy nagyméretű takarítás is tervben van, méghozzá a Csereháton. Egy itt lakó jelezte az alapítványnak, hogy hiába takarítja gyakran a környéket, az folyton szemetes, így a kaláka célja nem csak egy közös nagytakarítás lenne, hanem társadalmi nevelés is, melynek során főként a gyerekek és fiatalok figyelmét hívnák fel arra, hogy gyűjtsék szelektíven a szemetet, és ne a környezetet szennyezzék vele.

Az ötletekre az SzKA honlapján lehet szavazni december 4-ig, de az alapítványnál további ötleteket, illetve az eddigiekhez kapcsolódó kiegészítéseket is várnak az szka@szka.org email címen, vagy más elérhetőségeiken.

 

Categories: