2019. július 23.

Nem holnapra lesz rendben az udvarhelyi elektromos hálózat

Nem csak az elavult vezetékek, transzformátorok, hanem a gondatlan építkezések, javítások is felelősek az udvarhelyi áramkimaradásokért. Ráadásul az elmúlt 12 évben a város áramfogyasztása a háromszorosára nőtt, miközben a szükséges felújítások elindítását és a kapacitásbővítést a bürokratikus eljárások is jelentősen lassítják.

Székelyudvarhely lakossága és vállalkozásai, intézményei évek óta küzdenek az egyre gyakoribb áramkimaradásokkal, amelyek nem csak bosszúságot, de komoly anyagi károkat is okoznak a termelésben, szolgáltatásokban. Az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége (UKKSZ) – képviselve tagjai érdekeit – nyílt levelet fogalmazott meg, amelyben arra kéri az Electrica-t, hogy prioritásként kezelje a székelyudvarhelyi áramhálózat felújítását, cseréjét és hogy az ehhez szükséges anyagi tételek már a szolgáltató 2017-es költségvetésébe kerüljenek bele.

A levelet közel száz cég, kisebbek és nagyobbak egyaránt aláírásukkal támogatták, de az ügy mellé állt az ügyészség és a bíróság is. Ezen kívül Székelyudvarhely polgármestere, Gálfi Árpád; Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba; a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség vezetője, Barabás Csaba; valamint Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő is felkarolta a vállalkozók petícióját és támogatói levelekkel adtak még nagyobb hangsúlyt a beadványnak.

A fenti kérvényekből, támogatói levelekből összeállított csomagot szeptember 21-én adta át Nagy György, UKKSZ elnök és Györgyei Szabó Magdolna, az UKKSZ ügyvezetője Antal Imrének, az Electrica csíkszeredai vezetőjének. A találkozó során a felek nem csak a jelen helyzetet elemezték, de kitértek a megoldási módokra és lehetőségekre is.

Az Electrica csíkszeredai kirendeltségének vezetője már régóta tisztában van a probléma súlyosságával. Antal Imre elmondta, Udvarhelyen nem csak az elavult vezetékek, trafók cseréje sürgető, de azzal is hatalmas gondok vannak, hogy a szűkös belvárosi viszonyok, zsúfolt infrastruktúra miatt a csövek, kábelek (víz, csatorna, internet, stb.) is közvetlenül az elektromos vezetékek mellett fekszenek, így minden egyes, egyéb célú aszfaltbontásnál, markológépes beavatkozásnál a már letett új áramkábelek is rendszeresen megsérülnek.

Kiemelte azt is, hogy a felújítás megkezdését a Romániára olyannyira jellemző, túlbonyolított bürokrácia és egymást behálózó engedélyeztetési procedúrák is lassítják. Ezek miatt csak a felújítási tervek kidolgozása minimum 2 év, így hiába lenne már most is keret a javításokra, cserékre, sajnos nem holnapra lesz atombiztos áramellátás Udvarhelyen.

Véleménye szerint azonban az UKKSZ által elindított kezdeményezés gyorsíthat a folyamatokon, különösen, hogy a kérvényeket a brassói és bukaresti központokba is eljuttatják. A csíkszeredai Electrica-nak 30 napja van arra, hogy a nyílt levélben foglalt kérésekre választ adjon, azaz hogy elvégezzék a szükséges ellenőrzéseket az áramellátás folytonosságával kapcsolatban Székelyudvarhelyen és Udvarhelyszéken egyaránt, ezek eredményeit kielemezzék és tájékoztatást nyújtsanak a szükséges intézkedésekről is.

Úgy tűnik, hogy az együttműködési hajlandóság megvan az Electrica részéről, a labda viszont most már az ő térfelükön pattog, kérdés, hogy hová dobják. Ami biztos, hogy a jelenlegi rendszer már nem tartható sokáig és sürgős beavatkozás szükséges, csak nem mindegy, hogy annak milyen ára, módja lesz és mikor.

Categories: