2019. július 23.

Elindult a szakoktatás reformja: a vállalkozók is beszállnak a szakképzésbe, ősztől gyakorlatozási lehetőséget és havi ösztöndíjat nyújtanak azoknak a fiataloknak, akik szakmát akarnak tanulni. Hozzánk legközelebb Brassóban kísérleteznek a duális képzéssel, most Udvarhelyen is összefogtak az érintettek, hogy fizetőképes szakmát tanítsanak korszerű módon. Remélve, hogy a fiatalok majd meghálálják, és szaktudásukat nem külföldön használják majd fel.

Gyorsan léptek a székelyud­varhelyi vállalkozók, és alig jelent meg a duális szakoktatást szabályozó törvény alkalmazási útmutatója, azonnal összeállították a szükséges dokumentációt, és mostanra az oktatási minisztérium és a tanfelügyelőség jóváhagyásával két szakközépiskola, a polgármesteri hivatal és 10 vállalkozó már alá is írta a szerződést. Ennek értelmében, két osztályban, négy szakon, félszáz szakiskolai osztályba bejutó nyolcadikos kezdheti duális képzésben ősszel a tanévet: életszerűbb oktatási körülmények között, profiktól tanulva a szakmát, jól menő cégeknél gyakorlatozva szerezhet szakképesítést, miközben – ha felelősségteljesen végzi a dolgát – a 200 lejes állami juttatás mellé a tanév idejére (9 hónap) havonta még egyszer ennyit, azaz összesen 400 lejt vághat zsebre.
A jó hírt Nagy György, az Ud­var­helyi Kis- és Közepes ­vál­lalkozások Szövetségének (UKKSZ) elnöke jelentette be a tegnap reggel tartott sajtóértekezleten. A Bányai János Szakközépiskolában 10-10 tanuló végezheti a szakiskolát duális képzésben, mechanika és faipar szakon, a Kós Károly Szakközépiskolában pedig 15-15 tanuló pincér és szakács szakon. Orbán Árpád alpolgármester hangsúlyozta, hogy a megyében Székelyudvarhely az úttörő a szakoktatás ezen korszerű, hatékony formájának a bevezetésében. Ígéretet tett arra, hogy a duális képzésben az akkreditációt megszerző cégeket a város a maga részéről adókedvezménnyel és egyéb könnyítésekkel anyagilag is igyekszik támogatni.

Nagy kihívás a vállalkozónak
Matplast Rt., Nyko és Prospero Technik Kft. a fémipar területéről, a Zetam Kft. és Famos Rt. a faipar részéről, a Küküllő Szálloda, a Petőfi panzió és étterem, a Septimia, a Park étterem és Jungle Club, illetve a Gondűző étterem és szálloda a vendéglátósok közül – összesen 10 cég fogott össze, hogy közösen, egymást erősítve belevágnak a duális szakképzésbe. – Románia a német duális szakoktatás modelljét másolta le. Hogy a mi körülményeink között hogyan fog működni, azt még nem tudjuk – mondta Szakács Paál István, a Bányai János Szakközépiskola igazgatója. A vállalkozók tudatában vannak, hogy kísérleti periódus elé néznek, és kritizálják a törvényt, amely szigorú feltételeket szab meg számukra (pl. egy éven belül akkreditációt kell szerezniük, pedagógiai képesítéssel is rendelkező szakembert kell a diákok mellé állítaniuk stb.), de gondjaikra mégsem válaszol. A gazdasági szereplők egyre inkább kényszerhelyzetben vannak a súlyosbodó szakképzett munkaerőhiány miatt, érdekük tehát részt venni a szakoktatás megreformálásában, viszont semmi biztosítékot nem kapnak arra, hogy az általuk kiképzett, anyagilag is támogatott munkaerő náluk is marad. „Elfuserált törvényként” jellemezte a jogi kereteket Péter Péter, a Matplast Rt. vezérigazgatója, aki már a most futó tanévben, saját kezdeményezésre gyakorlatoztat, és havi anyagi juttatásban részesít néhány arra érdemes szakiskolást.
A cégvezetők egyetértettek abban, hogy számukra nagy kihívás a duális képzés, de – mint Máté Zoltán, a Zetam Kft. igazgatója fogalmazott – egy lehetőség is, amibe bele kell vágni, a siránkozás helyett. A törvény hibáit korrigálni kell, elhangzott, hogy hamarosan várható finomítás, Nagy György pedig bejelentette, hogy az UKKSZ már el is küldte a módosító javaslatait. Kiderült az is, hogy a tanév idejére 100 000 lej fölött van a részt vállaló cégek befektetése a duális képzésbe, ebbe az ösztöndíjak összege, az egységes védőruhák, biztosítás ára, az esetleges károk költsége stb. „fér” bele.

Van azért néhány feltétel
A háromoldalú szerződésben a negyedik fél, a tanuló nem szerepel, nem kötelezhetik arra sem, hogy a szakiskola befejezése után esetleg még néhány évig maradjon az adott cégnél. Néhány szabályt azért be kell tartania annak, aki részt vesz a duális képzésben, és az állami ösztöndíjon felül még havi 200 lejt, munkaruhát és védőfelszereléseket, biztosítást kap, sőt, ha vendéglátós, még ingyen ebédet is. Mindezt csak abban az esetben, ha nem hiányzik, ha pontos, és a magaviseleti jegye nem lehet 9-es alatti. – Számos családnak sokat jelent a havi 400 lej, és reméljük, hogy olyan tanulók jelentkeznek a duális képzésben indított osztályokba, akik valóban szakmát akarnak tanulni – vélekedett Szilágyi István, a Kós Károly Szakközépiskola szaktanára. Az iskola biztosítja az elméleti oktatást a korszerű műhelyekben (a város a Kós tankonyhájára idén 95 ezer lejt fordít, június elején pedig átadják a Bányaiban az új CNC-fémipari műhelyt), a gyakorlat pedig – egységes időszakokban – a fentebb felsorolt cégeknél zajlik. Egyfajta duális képzés eddig is megvalósult a szakoktatásban, de a hagyományos szakiskolai tanrend szerint csupán a második évtől küldték ki gyakorlatozni a diákokat. A duális képzésben első perctől „kint” tanulják a szakma gyakorlati részét, első évben összesen 40 óra a „praktika”.
A vonatra még bárki felülhet, azaz más cégek is beléphetnek a duális képzésbe. Eközben az UKKSZ népszerűsítő kampányba kezd, hogy minél több szülőhöz, gyerekhez jusson el az információ az új lehetőségről. Beiratkozni az induló osztályokba június 12-13-án lehet, túljelentkezés esetén június 14-15. között előválogatási vizsgát tartanak. További részletekért az iskoláknál lehet érdeklődni.

Forrás: hargitanepe.eu

Categories: