2019. július 23.

 
Elhalasztotta az új adótörvénykönyvről szóló parlamenti szavazást hétfőn a kormánykoalíció, így az emiatt összehívott rendkívüli ülésszak okafogyottá vált.
 
A júniusban már elfogadott, öt százalékpontos áfacsökkentést tartalmazó új adótörvényről azért kellett volna ismét szavazni, mert azt Klaus Johannis államfő visszaküldte megfontolásra a parlamentnek. Az elnök Románia külföldi hitelezőinek és a jegybank kormányzójának figyelmeztetéseire, valamint a görög válságra hivatkozva óvatosabb költségvetés-politikát szorgalmazott.
 
Múlt héten a parlamenti pártok szakértői szintű egyezségre jutottak arról, hogy januártól egyelőre csak négy százalékpontos áfacsökkentést léptetnek életbe. Így 2016-ban a jelenlegi 24-ről 20-ra, majd egy évvel később 19 százalékra csökkenne a forgalmi adó.
 
A koalíciós pártok vezetői hétfői tanácskozásuk után bejelentették: a szakértői egyezséget javaslatként kezelik, de a politikai döntés előtt csütörtökön újabb pártközi egyeztetést tartanak. A parlament így hiába rövidítette le egy héttel nyári vakációját, a rendkívüli ülésszak napirendjén szereplő jogszabályról nem lehet szavazni.
 
A halasztást Ion Bogdan Lefter politológus a kormánykoalíció vezető erejét képező Szociáldemokrata Párton (PSD) belüli hatalmi harccal magyarázta. A 20 százalékos áfakulcs körüli kompromisszumot - a PSD elnökségéről korrupciós ügye miatt lemondott - Victor Ponta miniszterelnök saját sikereként kommunikálta, de a párt "új erős embere", a szabadságáról a napokban visszatért Liviu Dragnea ideiglenes PSD-elnök számára fontos volt, hogy átvegye az ügyben a kezdeményezést - magyarázta a váratlan fordulatot a politikai elemző.
 
A miniszterelnök múlt héten azt is bejelentette, hogy az állami egészségügyi alkalmazottak októbertől 25 százalékos béremelést kapnak, jövő évtől pedig további 25 százalékos béremelésben részesülnek. A bejelentés az egész közszférában bérkövetelési hullámot indított el.
 
A román nemzeti bank, a költségvetési tanács és Románia nemzetközi hitelezői egyaránt kételyeiknek adtak hangot, hogy az adócsökkentés és a béremelés fenntartható-e hosszú távon, és óvatosságra intették a kormányt.
 
Jövő évben önkormányzati és parlamenti választásokat rendeznek.
 
Forrás: uh.ro
 
 
 

Categories: 

Latogatottsag: 

95