2019. július 23.

Vállalkozni szexi, menő, és abban van a jövő – ilyen felhívással tart képzést Székelyudvarhelyen az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége.

Azoknak az ötletekkel teli fiataloknak szeretnének segíteni, akik most terveznek vállalkozást indítani. A pénteki nyitórendezvényről, valamint a március végéig tartó projektről szerdán sajtótájékoztatón számoltak be.

„Most érdemes vállalkozást indítani: amikor nagyon sok fiatal külföldön vállal munkát, sokkal kisebb a verseny, és több lehetőség van itthon vállalkozni” – mondta a sajtótájékoztatón Györgyei Szabó Magdolna, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége (UKKSZ) ügyvezetője.

Térségünkben is igen nagy társadalmi probléma a fiatalok elvándorlása. Az itthon maradt huszonévesek mindössze 1–2 százaléka választja a vállalkozói életformát, pedig még bőven vannak olyan kiaknázatlan üzleti lehetőségek, amelyek felemelkedési esélyt jelentenének a tehetséges székely fiataloknak. „A nők nehezebben vállalkoznak, ezért pozitív diszkriminációt szeretnénk alkalmazni” – jegyezte meg az ügyvezető. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, lényegesnek tartja eloszlatni azt a tévhitet, hogy a vállalkozók csupán drága autókkal furikázó kizsákmányolók, ezért is választotta a „vállalkozni szexi” szlogent, amire mindenki felkapja a fejét.

A VIP – Vállalkozz Itthon Program elnevezésű projekt kiemelt jelentősége abban áll, hogy hamarosan átadják Székelyudvarhely inkubátorházát, a Hargita Business Centert, amelyet részben már azokkal a fiatalokkal, friss vállalkozókkal szeretnének megtölteni, akik elvégezték a programot. A március végéig tartó képzést pénteken 16 órakor egy nyitókonferenciával kezdik a Városháza Szent István Termében, ahova olyan előadókat hívtak meg, akik példaértékű módon tudtak már egész fiatalon sikeres vállalkozást indítani.

A pénteki ingyenes eseményre eddig már hetvennél többen jelezték részvételi szándékukat, azonban az ukksz.ro/vip oldalon még február elsejéig várják a 16–30 év közötti korosztály képviselőit, akik közül február 4-én 16 ötlettel teli ifjút választanak ki az ingyenes projektre. Az intenzív és gyakorlatorientált tréningek és workshopok februárban és márciusban lesznek, a fiatalok részt vesznek majd egy budapesti tanulmányúton is. A képzés ideje alatt a vállalkozási szakterülettől függően mentort is választanak melléjük, aki a későbbiekben is segítségükre lesz. Mentorságot első körben Tankó László, Pakot Ferenc és Simó Károly vállal, azonban később más vállalkozók is csatlakoznak hozzájuk – közölte Nagy György, az UKKSZ elnöke.

 

Categories: