2019. július 23.

Június 29-én az UKKSZ szervezésében közös sajtótájékoztatót tartott Gálfi Árpád, Székelyudvarhely új polgármestere, Borboly Csaba megyeelnök és Barabás Csaba, a megyei fejlesztési ügynökség vezetője. A pozitív, jövőbe mutató eseményen Orbán Árpád alpolgármester, valamint két tanácsos, Bíró Jolán és Jakab Attila is részt vettek, számos UKKSZ taggal és a sajtó képviselőivel együtt.

Nagy György, az UKKSZ elnöke nyitotta a sajtótájékoztatót, kihangsúlyozva, hogy maga az a tény, hogy a beiktatások után pár nappal már tárgyalások indultak meg a megye és a város között, pozitív jövőképet fest le, hiszen az együttműködésben van az erő.

Ezt emelte ki Barabás Csaba is, a Hargita megyei fejlesztési ügynökség vezetője is, aki azt is elmondta, korábban milyen konkrétumokról egyeztettek a felek. A legfontosabb témák jelenleg a szakoktatás fellendítése, az inkubátorház sorsa (az ezt működtető ADI bejegyzése megtörtént és hamarosan kiírják a versenyvizsgát az adminisztrátor állásra), és tágabb értelemben a fiatalok itthon tartása, amely érdekében sok közös projektet terveznek.

Gálfi Árpád, Udvarhely új polgármestere is a nyitottság, együttműködés és partnerség mellett érvelt, mind a város és megye, mind a város és lakói, civil szervezetei relációban. Véleménye szerint egy olyan szakértőkből álló tanács, valamint szakemberekből álló önkormányzati csapat van mögötte, amely fejlődési pályára állítja a várost és a kampány ígéretéhez híven változásokat hoz majd. Kiemelt jelentőségűnek tartja a vállalkozókkal való együttműködést, illetve sürgős prioritásként említette a közlekedés fejlesztését (bicikliút, terelőút) is.

A többiekhez hasonlóan Borbolya Csaba megyeelnök is arról beszélt, hogy a választások lejártával a szolidaritás és a nyugalom szellemében kell az összes félnek- a politikumnak, a gazdasági és civil szereplőknek- együttműködnie. Külön gratulált az UKKSZ-nek, amelyet egy olyan komoly gazdasági tényezőnek lát, amit minden politikusnak komolyan kell vennie. Azt szeretné, ha az összehangolt érdekekkel Bukarest szinten is fel tudnánk lépni, hiszen számos döntés ott születik, ezért közös lobbira van szükség.

Orbán Árpád szintén nagyon gratulált az UKKSZ-nek, amiért ilyen gyorsan összehozta ezt a közös sajtótájékoztatót, amelyet jelzés értékűnek tart és reméli, hogy a városi testület is fel tud nőni az elvárásokhoz. Szerinte mostantól nem a politikáról, hanem a munkáról és a közügyekről kell szólnia a vezetésnek, valamint a kooperációról, hiszen változásokat csak közösen lehet hozni.

Tanácsos kollégái, Jakab Attila és Bíró Jolán is megerősítették ezt. Egymásra utaltság van a megye és a város között, hiszen rengeteg olyan projekt van, amit csak közösen tudnak megvalósítani, ezek közé tartozik például a Zetelakáról induló bicikliút, az inkubátorház megfelelő és sikeres hasznosítása, vagy akár a Szejke felvirágoztatása.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a választásokon túljutva a politikum, valamint a gazdasági és civil szféra is az együttműködésre és partnerségre voksol megyei, városi szinten egyaránt, így reméljük, hogy ez nem csak pár hétre-hónapra, hanem az elkövetkező négy évre jellemző lesz. 

Categories: