2019. július 23.

Elözönlötték Székelyudvarhelyt a Pénzügyi Csalások Elleni Főigazgatóság (DGAF) ellenőrei, a megkülönböztetett jelzéssel, kék villogóval ellátott sötétkék autókon érkezett egyenruhás revizorok az egész várost átfésülik a pénzügyi visszaélések felderítése érdekében. A kereskedelmi egységek sorra húzzák le a redőnyöket.

Információink szerint több, mint tíz hatósági autóval érkeztek Székelyudvarhelyre az Országos Adóhatóság (ANAF) ellenőrző szervének, a Pénzügyi Csalások Elleni Főigazgatóságnak (DGAF) az ellenőrei, már kedden feltűnően sok volt a kék színű villogóval ellátott, sötétkék gépkocsi a városban, „ANAF ANTIFRAUDA” felirattal az oldalán. Az egyenruhás ellenőrök szisztematikusan átfésülik az egész várost a pénzügyi visszaélések felderítése érdekében, kedden az Udvarhelyt Keresztúr irányából Csíkszereda felé átszelő főutcán minden kereskedelmi egységbe bementek.

A boltokat a revízió idejére bezárják. Értesüléseink szerint a hatóság leginkább azt ellenőrzi, hogy a kereskedelmi egységekben adnak-e nyugtát a vásárlóknak, klienseknek, de minden más pénzügyi tevékenységet is vizsgálnak, éttermekben, bárokban például azért is szigorúan büntetnek, ha a pénztárgépben található pénz mennyisége nem egyezik a számlák összértékével. Vélhetően az átfogó ellenőrzés hírére szerdán több gazdasági egység is bezárt Székelyudvarhelyen, sorra húzzák le a redőnyt kisüzletek és vendéglátó egységek egyaránt.

Az adóhatósági razzia egy országos akció része, erről a Pénzügyi Csalások Elleni Főigazgatóság szóvivője, Alexandru Cristea azt nyilatkozta a központi sajtónak, hogy a hatóság március elsejétől még csak felhívásokban figyelmeztette a gazdasági egységeket a nyugtaadási kötelezettségre, a hónap közepe óta viszont már büntetnek is. A DGAF az ország nagyvárosaiban elvégzett ellenőrzések során számos boltnak és vendéglátóegységnek azonnali hatállyal felfüggesztette a tevékenységét a tapasztalt kihágások miatt. A szabálysértők emellett akár 10-15 ezer lejes pénzbírságot is kaphatnak.

A „pénzügy DNA-jaként” is emlegetett szerv egyébként nemrég ünnepelte megalakulásának egy éves évfordulóját, a kiterjedt ellenőrzési jogkörrel rendelkező hatóság az országos adóhatóság 2013-as átszervezése után jött létre. Akkor felszámolták az országos pénzügyőrséget, az adóhivatal összeolvadt a vámhatósággal, így a Pénzügyi Csalások Elleni Főigazgatóság a közutakon, vasúton és folyóvizeken történő személy- és áruszállítás területén is végez pénzügyi ellenőrzéseket.

FRISSÍTÉS – Mindkét fél trükközik?

A pénzügyi csalások elleni harc frontvonalán mindkét oldal trükközik: a szabálytalankodó szolgáltatók a profitért, az ellenőrök pedig a visszaélések leleplezése érdekében. A módszerekről egy sokéves tapasztalattal rendelkező nyugalmazott pénzügyőrt kérdeztünk. Isán Lázár korábban a megyei pénzügyőrség kötelékében végzett ellenőrzéseket. Tapasztalatai szerint a kereskedelmi egységek közül főként a kisboltokban trükköznek, például nem adnak nyugtát a vásárlásról, az áruházláncoknál viszont nemigen tapasztalható ez, ott többnyire rutinszerűen adják a vásárló kezébe a nyugtát. A kisebb üzletekben az árubeszerzésnél is cseleznek, például egyszerű magánszemélyként vásárolják meg a szupermarketben olcsón megvehető árut, sima kasszaszalagos nyugtával, majd ezt a kisboltban eladják úgy, hogy nem vezetnek róla könyvelést. A vendéglátóegységekben leggyakrabban a váltópénzzel próbálnak trükközni, a kis szolgáltatóegységekben szintén a nyugtákkal – tudtuk meg a nyugalmazott pénzügyőrtől.

„Trükköznek” a hatóság emberei is: valóban gyakran előfordul, hogy nem ellenőrként, hanem civil ruhában, egyszerű kliensként, vendégként, vevőként térnek be egy egységbe, ahol fogyasztanak, vásárolnak, és csak a fizetés végén jelentik be látogatásuk valódi okát – erősítette meg az ellenőrzésekről hallott szóbeszédeket Isán Lázár. Értesüléseink szerint csak a Kossuth Lajos utcában legalább öt vendéglő, kávézó és üzlet működési engedélyét függesztették fel, de a város többi részére is jellemzők voltak az ellenőrzések, büntetések és felfüggesztések. Ifj. Zongor János, az egyik Kossuth Lajos utcai vendéglátó-ipari egység vezetője arról számolt be a Székelyhonnak, hogy kedden délután két ellenőr jelent meg az egységben, bemutatkoztak, majd megszámolták az egyik pincér pénztárcájában a készpénzt.

A következőkben arra utasították a pincért, hogy ne menjen a kasszagép közelébe az ellenőrzés ideje alatt, majd lezárták a pénztárgépet, és folytatták a vizsgálódást. Kiderült, hogy a pincérnél 200 lejjel több volt, mint amennyit a kasszagép regiszterei mutattak. Időközben Zongort is behívták, majd további – mintegy négyórás – meghallgatás után jegyzőkönyvet írtak és büntetést szabtak ki. 30 napra felfüggesztették az egység működési engedélyét, és tízezer lejes, illetve további kétezer lejes pénzbírságot határoztak meg, azzal a feltétellel, hogy ha 48 óra alatt befizeti a bírságot, a tízezer helyett elég a felét, ötöt törlesztenie, így csökkenhet az összesen 12 ezer lejes szankció hétezer lejre – tudatta az egység vezetője. Ifj. Zongor János most arra kényszerül, hogy egy hónapig fizetetlen szabadságra küldje alkalmazottait. Ez idő alatt nem adózik utánuk, tehát az állam esik el ettől a bevételtől, ugyanakkor az érintett személyzet is kereset nélkül marad egy hónapig.

Categories: