2019. július 23.

Összegyűjtik a „Szentföld” legendáit, mondáit

A Szentföldként ismert Béta, Dobó és Vágás településekhez fűződő legendákat, mondákat, meséket és anekdotákat gyűjti össze és adja nyomtatásba a három falu fiataljait tömörítő Három Hegy Ifjúsági Egyesület: a jövő nyárra tervezett kis kiadványt a helybéli kisiskolások rajzaival illusztrálják.

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) Give-Get-Do adománygyűjtő akciójához csatlakozott az ifjúsági szervezet, és Az Óperencián innen, a három hegyen túl elnevezésű projektjükkel közel hat hónap alatt 428 eurót sikerült gyűjteniük. „Amolyan hangyaprojektet indítottunk: arra kértük a helybélieket, hogy mindenki egy hangyányival, azaz egy euróval járuljon hozzá projektünkhöz. A több mint száz adományozó hangya nevét köszönetképpen a kiadvány hátoldalán feltüntetjük” – magyarázta Gál Barna, a Három Hegy Ifjúsági Egyesület elnöke, hozzáfűzvén: az online adománygyűjtés révén a három településről elszármazottakat is céljuk volt megszólítani.

Bár a projekt kivitelezéséhez szükséges 600 eurót a „hangyaakció" során nem sikerült összegyűjteniük, az ifjúsági szervezetet a dobói pékség felkarolta, kipótolván a fennmaradó összeget. „A tényleges kutatói és gyűjtőmunka már elkezdődött, ezt segítendő a Communitas Alapítványnál is pályáztunk, a pénzből pedig hordozható szkennert, diktafont és adathordozót vásároltunk” – sorolta Gál Barna. Terveik szerint az adatgyűjtés jövő tavasz végéig lezárul, ezek után rajzversenyt hirdetnek a három település iskoláiban. „Nem titkolt célunk a gyerekek rajzaival illusztrálni a kiadványt, hisz elsősorban a fiatalokban szeretnénk erősíteni a szülőfalujukhoz való kötődést, az identitástudatot. Jelenleg nagyon kevés eszköz, anyag áll a helybéli oktatók rendelkezésére, a kiadvánnyal szeretnénk segíteni munkájukat” – magyarázta. A szabadeladásra bocsátott példányokból befolyó összeget pedig közösségi projektek megvalósítására fordítja majd az ifjúsági szervezet.

Forrás: szekelyhon.ro

Categories: